Over de babybel

Het zwangerschapsbelletje is een sieraad dat door veel zwangere vrouwen gedragen wordt. Het belletje heeft niet alleen een zichtbaar doel - mensen zien in één oogopslag dat je zwanger bent en zullen dus eerder rekening met je houden - maar draagt ook bij aan de gemoedsrust van jouw kindje. Toch blijven er kritische geluiden te horen over deze kettingen. Zo zou het dragen ervan een stuitligging veroorzaken. Wat is waar?

De bel
Na +/- 5 maanden zwangerschap is het inwendig oor van de ongeboren baby dusdanig ver ontwikkeld dat het in verbinding staat met het zenuwstelsel als de bel regelmatig over de buik rolt, zal de baby dit geluid gaan herkennen en dit doorgaans als geruststellend ervaren. Ook na de geboorte.

Boven de wieg
Het dragen van een bola, zoals de officiële naam van het zwangerschapsbelletje luidt, is een oude Mexicaanse traditie. Volgens de overlevering zou de bel de moeder en het ongeboren kindje geluk, gezondheid en voorspoed brengen en hen beschermen tegen gevaar en ziekte. Het magische en rustgevende geluid zou sowieso bijdragen aan een ontspannen zwangerschap en een voorspoedige bevalling.

De kritiek
De laatste tijd is er wat kritiek gekomen op het hangertje. Er wordt gezegd dat de ongeboren baby met het hoofdje richting belletje gaat liggen, waardoor het kindje bijvoorbeeld in stuitligging geboren zal worden. Het is nooit bewezen dat een zwangerschapsbelletje deze effecten daadwerkelijk heeft. Verloskundigen en gynaecologen raden het dragen van zo’n belletje dan ook niet af. Wél hoort het belletje laag op de buik gedragen te worden, ruim onder de navel. Dus zelfs als het kindje zich naar het geluid toedraait, zal dit geen probleem veroorzaken wanneer je de hanger op de juiste manier draagt. Vanaf ongeveer twintig weken, zal ook je ongeboren kindje het getinkel van het belletje [lichtjes]horen en vertrouwd raken met het geluid ervan. De baby zal het geluid voor en na de geboorte als rustgevend ervaren. Na de bevalling kun je het belletje om je nek dragen tijdens bijvoorbeeld je borstvoedingen of boven het wiegje hangen. Het licht dat erin weerkaatst wordt zal een aantrekkelijk schouwspel voor je baby vormen en het getinkel zal hem tot rust brengen.

Wij hebben navraag gedaan bij SOV (samenwerkende opleiding verloskunde - http://www.verloskundige.info/). Zij konden ons vertellen dat de bola of Babybel zoals wij hem noemen 100% veilig is voor het ongeboren kindje. Als argument hadden ze dan ook, het geluid wat het ongeboren kind het meest en duidelijkste hoort is moeders hart als het ongeboren kindje met zijn hoofd naar geluid zou gaan liggen worden alle kinderen in een stuit geboren.